Hej, ljubitelji kuhanja! Danes bomo malo drugače pogledali na svet receptov. Zdaj, ne me narobe razumeti, recepti so super začetna točka, ampak obstaja nekaj, kar je še bolj pomembno – razumeti osnove kuhanja. Recept vam da navodila, ampak če res želite kuhati kot chef, morate razumeti, zakaj določene sestavine delujejo skupaj, kako lahko eno sestavino zamenjate z drugo in kako lahko ustvarjate okusne obroke, ne da bi pri tem praznili svojo denarnico.
Zato bomo danes raziskali, kako razumeti in dešifrirati recepte in kako prihraniti z iskanjem cenejših alternativ sestavin.
Količine v receptih niso ključne
V kuhanju se pogosto recepti matematične enačbe, kjer moramo natančno upoštevati količine. Vendar pa je to razmišljanje lahko omejujoče. Seveda, pri nekaterih jedeh, kot so slaščice, je natančnost lahko ključna. Ampak pri večini receptov je pomembnejša razumevanje kombinacije okusov kot sledenje natančnim količinam.
Če razumete, kateri okusi se dopolnjujejo in kateri se kontrastirajo, lahko eksperimentirate in priredite recepte po svojem okusu.
Na primer, sladka in kisla sta dva kontrastna okusa, ki se skupaj odlično obnesejo. To je razlog, zakaj limonada – kombinacija kisle limone in sladkega sladkorja – deluje tako dobro. Po drugi strani pa nekateri okusi ne grejo skupaj. Na primer, slani in grenki okusi se ponavadi ne ujemajo, zato bi bilo na primer neobičajno združiti soljeno čokolado z grenkim radicchiom. Tako lahko z eksperimentiranjem in razumevanjem, kateri okusi se med sabo dopolnjujejo, izboljšate svoje kuhanje in postanete resnični kulinarični umetnik.
Budget kuhanje: Triki za pocenitev kuhanja
V nadaljevanju članka bomo pogledali, kako se lahko recepti prilagodijo vašim željam in potrebam, kako lahko zamenjamo sestavine, da bi prihranili denar, in kako lahko z razumevanjem okusov postanemo boljši kuharji. Kuhanje ne bi smelo biti stresno, drago ali zapleteno. Z nekaj preprostimi triki lahko pripravite okusne in cenovno ugodne obroke za celo družino. Torej, pripravite se, da bomo zavihali rokave in se potopili v svet okusov, kombinacij in cenovno dostopnega kuhanja!
Cenejše alternative sestavin (prilagojeni recepti)
Čebulo lahko nadomestite s šalotko ali porom, kar vam bo dalo podoben okus, vendar po nižji ceni.
Če recept zahteva posebne vrste mesa, lahko uporabite cenejše kose ali celo tofu, če se vam ne zdi pomembno, da je jed nujno mesna.
Namesto sveže ribe lahko uporabimo zamrznjeno, ki je ponavadi cenejša, a še vedno zelo okusna in zdrava.
Alternativ je ogromno, zato smo za lažjo navigacijo po budget kuhanju pripravili spodnjo tebelo cenejših alternativ osnovnih sestavin, ki jih navadno vsebujejo recepti.
Draga sestavina | Cenejša alternativa | Zakaj deluje? | Ocena kvalitete zamenjave |
---|---|---|---|
Šalotka | Navadna čebula | Oba dajeta jedi podobno sladko-aromatičen okus. | 8 |
File morske ribe | Zamrznjena riba | Obe vrsti rib dajeta svež, morski okus, razlika v kvaliteti pa je minimalna. | 7 |
Sveže začimbe | Suhe začimbe | Suhe začimbe so močnejše po okusu, zato jih dodajte manj. | 7 |
Sveže gobe | Konzervirane ali suhe gobe | Konzervirane gobe so že kuhane in pripravljene za uporabo, hkrati pa ohranjajo večino okusa svežih gob. | 6 |
Dobro vino za kuhanje | Cenejše vino | Okus vina se med kuhanjem razvije, razlika med dobrim in cenejšim vinom pa se zmanjša. | 7 |
Oljčno olje | Sončnično olje | Oba olja dobro prenašata srednje visoke temperature, sončnično olje pa je cenejše. | 6 |
Parmezan | Grana Padano | Oba sira sta trdi, starani in imata močan okus, Grana Padano pa je cenejša alternativa. | 9 |
Bela čokolada | Bela čokolada z manjšim deležem kakava | Razlika v okusu je minimalna, cenejša čokolada pa je običajno manj kakovostna. | 5 |
Eksotično sadje | Lokalno sadje | Oba nudita svež, sladek okus in so odlična v receptih za sladice. | 7 |
File lososa | Tuna Steak | Oba ponujata bogat okus po morju in so odlični za pečenje ali pečenje na žaru. | 8 |
Mleto goveje meso | Mleti puran | Mleti puran je običajno cenejša od mletega govejega mesa in jo lahko uporabite v različnih jedeh, od tacojev do mesnih kroglic. | 7 |
Piščančja prsa | Piščančji stegna | Piščančja stegna so pogosto cenejša od prsi in imajo več okusa. Uporabite jih za pripravo hitro praženih in sotiranih jedi (stir fry) in enolončnic. | 9 |
Suhi fižol | Konzervirani fižol | Konzervirani fižol je priročen in cenovno dostopen, uporabimo ga lahko v različnih jedeh, kot so juhe, enolončnice in solate. | 8 |
Žafran | Kurkuma | Kurkuma daje jedi podobno barvo in rahlo pikanten okus, vendar je veliko cenejša od žafrana. | 7 |
Vanilijev ekstrakt | Mandljev ekstrakt | Mandljev ekstrakt je slajši in bolj oreščnat od vanilijevega, vendar ga lahko uporabimo v enaki meri. | 6 |
Beli riž | Rjavi riž | Rjavi riž je v večini primerov cenejši od bele različice in vsebuje več vlaknin in hranilnih snovi. Uporablja se lahko za pripravo vsega, od hitro praženih jedi (stir fry) do enolončnic. | 8 |
Filet mignon | Pleča (svinjska) | Pleča je lahko ravno tako okusna kot filet mignon, če je ustrezno pripravljena. | 8 |
Beli riž ali testenine | Kvinoja | Kvinoja je bogata z beljakovinami in je lahko cenejša od riža ali testenin, če jo kupujemo v večjih količinah. Odlično se obnese v solatah, juhah ali kot priloga. | 8 |
Sveže jagode | Zamrznjene jagode | Sveže jagode so lahko zelo drage, še posebej izven sezone. Zamenjava svežih jagod z zamrznjenimi ne bo bistveno vplivala na okus ali teksturo smoothijev, pite ali mafinov. | 9 |
Oreščki | Bučna semena, sončnična semena | Semena so veliko bolj dostopna in ponujajo podobno hrustljavo teksturo in bogat okus kot oreščki. Super so za granole, solate in pečene dobrote. | 8 |
Smetana za kuhanje | Mleko ali jogurt | Smetana za kuhanje je bogata in okusna sestavina, vendar je lahko draga. Mleko in jogurt sta bolj cenovno ugodni alternativi za juhe in omake. | 7 |
Jastog | Tilapija ali trska | Te ribe so manj intenzivnega okusa, vendar prav tako mesnate in se lepo obnesejo v številnih receptih. | 7 |
Sveža vanilija | Vanilijev sladkor | Sveža vanilija je sicer fantastična za uporabo, a je lahko precej draga. Vanilijev sladkor lahko doseže podoben sladko-aromatičen okus, je pa mnogo bolj dostopen in cenejši. | 7 |
Še na kratko glede vina…
Ko govorimo o vinu, se večina od nas hitro spomni na draga vina, ki jih običajno postrežejo v restavracijah. Ampak ali ste vedeli, da lahko za obroke dobite tudi cenovno dostopnejše alternative, ki so prav tako okusne, če ne celo boljše? Ključ je v tem, da razumemo, kako pravilno kombinirati vino s hrano. Če poznate temeljna pravila o tem, katera vina najbolje dopolnjujejo določena živila, lahko najdete ugodna vina, ki vam bodo omogočila, da bodo vaši obroki še naprej okusni, vaša denarnica pa ne bo trpela. Torej, ne glede na to, ali pripravljate romantično večerjo za dve osebi ali sproščen večer s prijatelji, vam ni treba porabiti celotnega proračuna za steklenico vina. V naslednjem razdelku vam bomo pokazali, kako to storiti!
Drago vino za spremljavo | Cenejša alternativa | Zakaj deluje? | Ocena kvalitete zamenjave |
---|---|---|---|
Cabernet Sauvignon | Merlot | Merlot je cenejše vino z razkošno teksturo, ki se lepo poda k rdečemu mesu, podobno kot Cabernet Sauvignon. | 8 |
Chardonnay | Sauvignon Blanc | Sauvignon Blanc je odlična alternativa za Chardonnay, saj ponuja podobno kislost in se lepo ujema s piščancem in morskimi sadeži. | 7 |
Pinot Noir | Gamay | Gamay je večinoma lahkotno, sadno rdeče vino, ki se enako kot Pinot Noir odlično poda k perutnini in svinjini. | 7 |
Barolo | Nebbiolo | Nebbiolo, ki je tudi glavna grozdna sorta Barola, je cenejša alternativa, ki ponuja podobno taninsko strukturo in aromo. | 8 |
Champagne | Prosecco | Prosecco je cenejša, a še vedno elegantna alternativa šampanjcu, idealna za toast ali kot aperitiv. | 7 |
Sauternes | Late Harvest Riesling | Late Harvest Riesling je cenejše, a še vedno dovol sladko vino, ki se odlično poda k desertom, podobno kot Sauternes. | 8 |
Ne pozabite, kuhanje je umetnost in nič ni zabetonirano. Eksperimentirajte, bodite ustvarjalni in najdite načine, kako narediti svoje obroke okusne, zdrave in stroškovno učinkovite.
Zelišča, začimbe in začimbne mešanice
Namesto dragih svežih zelišč lahko uporabite suha zelišča, ki jih lahko kupite v večjih količinah in hranite dalj časa.
Za vse ljubitelje kuhanja, ki želite narediti korak dlje, je domača priprava začimbnih mešanic odlična izbira. Ne samo, da je to ekonomično, ampak vam omogoča tudi popolno prilagodljivost glede na vaše okusne preference (npr. manj čilija v chilli con carne mešanici začimb ali pa manj kumine v začimbni mešanici za curry).
Nakup začimb v večjih pakiranjih ali celo v razsutem stanju na kakšni tržnici ali specializirani trgovini z začimbami lahko znatno zmanjša stroške.
Da bi ohranili svežino svojih začimbnih mešanic, jih shranite v tesno zaprtih steklenih kozarcih, stran od neposredne sončne svetlobe. Uporabite jih v roku enega leta, saj začimbe s časom izgubljajo na moči. Tukaj pa še nekaj več napotkov za varno kuhanje.
Če se vam zdi, da bi bili lahko vaši domači popravki bolj aromatični, jih pred uporabo preprosto prepražite na suhi ponvi, da iz njih sprostite esencialna olja in ojačate okus.
preverite tudi: Katere hranilne snovi mora vsebovati vsaka jed in kako to doseči?
Hitri DIY recepti za najpogostejše začimbne mešanice:
Vzemi 2 žlici mletega čilija, 1 žlico mlete kumine, 1 žlico mletega origana, 2 čajni žlički česna v prahu, 1 čajno žličko mletega koromača, pol čajne žličke črnega popra in pol čajne žličke mletega koriandra. Vse skupaj zmešaj in shranjuj v steklenem kozarcu.
Domač curry v prahu:
Potrebuješ 2 žlici mletega koriandra, 2 žlici mlete kumine, 1 žlico mlete kurkume, 1 čajno žličko mletega črnega popra, 1 čajno žličko mletega ingverja in pol čajne žličke mletega kardamoma. Dobro premešaj in shrani v temnem, suhem prostoru.
Mešanica začimb za taco:
Zmešaj 1 žlico mlete kumine, 1 žlico mlete paprike, 1 žlico mletega čilija, 1 čajno žličko česna v prahu, 1 čajno žličko čebule v prahu, 1 čajno žličko mletega origana in pol čajne žličke soli.
Italijanska začimbna mešanica:
Potrebuješ 1 žlico posušenega origana, 1 žlico posušenega bazilika, 1 žlico posušenega timijana, 1 žlico posušenega rožmarina, pol žlice posušenega majarona in pol žlice posušenih drobnjaka. Vse skupaj zdrobi v možnarju in shrani v steklenem kozarcu.
Začimbna mešanica za golaž:
Potrebuješ 2 žlici mlete paprike, 1 žlico mletega kumina, 1 čajno žličko mletega timijana, 1 čajno žličko česna v prahu in pol čajne žličke mletega popra. Premešaj vse skupaj in shrani v steklenem kozarcu. Ta mešanica bo tvojemu golažu dodala pristen, globok okus, ki se bo na koncu lepo ujemal s sladkobo počasi kuhanih čebul.
Mehiška začimbna mešanica:
Začinjene in polne okuse mehiške kuhinje lahko preprosto poustvarite doma z mešanico 1 žlice mletega čilija, 1 žlice mlete paprike, 1 žlico mlete kumine, 1 čajno žličko česna v prahu, 1 čajno žličko čebule v prahu, 1 čajno žličko mletega origana, pol čajne žličke mletega popra in pol čajne žličke soli. Dobro premešajte in shranite v steklenem kozarcu. Ta mešanica je popolna za začinjanje tacov, enchilad, burritosov ali katerih koli drugih mehiških jedi, ki zahtevajo bogat, pikanten okus.
Začimbna mešanica za steak (steak rub):
Ste ljubitelj sočnih, popolno začinjenih steakov? Potem ne iščite dalje! Za pripravo idealne začimbne mešanice za steak potrebujete 2 žlici soli, 1 žlico mletega črnega popra, 1 žlico česna v prahu, 1 žlico čebule v prahu, 1 žlico mlete paprike, 1 čajno žličko sušenega timijana in 1 čajno žličko mletega rožmarina. Ta mešanica za steak je popolna za vse vrste mesa, od govejega do svinjskega, vendar je še posebej okusna na govejih stejkih. Vse sestavine preprosto dobro premešajte skupaj in shranite v steklenem kozarcu. Pred pečenjem steak dobro natrite z mešanico, pustite nekaj minut, da se okusi dobro prepojijo, nato pa steak popražite na vroči ponvi ali žaru do želene stopnje pečenosti. Uživajte v perfektno začinjenem, sočnem steaku, ki ga boste s to mešanico pripravili kar doma!
Začimbna mešanica za divjačino:
Za pripravo popolne divjačinske jedi, kot je golaž, potrebujete pravo mešanico začimb. Izberite 2 žlici mletega rožmarina, 1 žlico mletega timijana, 1 žlico mletega žajblja, 1 čajno žličko mletega črnega popra, 1 čajno žličko mletega klinčka, in 1 čajno žličko mletega brinovega jagodičevja. Dobro premešajte vse sestavine skupaj in jih shranite v steklenem kozarcu. Ta začimbna mešanica bo v divjačinskem golažu ali katerikoli drugi divjačinski jedi spodbudila pristne, naravne okuse divjačine. Pred kuhanjem meso dobro natrite z mešanico, pustite nekaj minut, da se okusi dobro prepojijo, nato pa meso pripravite po svoji izbiri. Ta začimbna mešanica bo vaši divjačinski jedi dodala globoke, polne okuse, ki so idealni za tovrstno meso.
Začimbna mešanica za pečen krompir:
Za pripravo popolno začinjenega pečenega krompirja je ključnega pomena prava začimbna mešanica. Potrebujete 1 žlico soli, 2 čajni žlički česna v prahu, 1 čajno žličko čebule v prahu, 1 čajno žličko mletega rožmarina in 1 čajno žličko mletega timijana. Vse sestavine dobro premešajte in shranite v steklenem kozarcu. Pred pečenjem krompir dobro natrite s to mešanico, pustite nekaj minut, da se okusi dobro prepojijo, nato pa krompir pecite v pečici do zlato hrustljavega. Ta začimbna mešanica bo vašemu pečenemu krompirju dodala bogate, polne okuse, ki bodo vaš obrok spremenili v pravo kulinarično doživetje.
Tako pripravljene začimbne mešanice bodo tvojim jedem dodale poseben okus, hkrati pa boš prihranil/-a nekaj denarja.
Omaka in pesto iz ostankov zelišč (diy recepti za budget kuhanje)
Si naveličan/-a mečkanja ostankov svežih zelišč v smetani za kuhanje? Zakaj ne bi raje uporabil/-a teh ostankov za pripravo okusne omake ali pesta? To je preprost in ekonomičen način, kako uporabiti zelišča, preden se pokvarijo. Zmešaj vzeti manjše količine različnih svežih zelišč (koper, baziliko, peteršilj itd.) s soljo, poprom, limoninim sokom, oljčnim oljem in oreški po svoji izbiri (orehi, pistacije, indijski oreščki). Po želji lahko dodamo tudi česen ali parmezan. Vse sestavine dobro zmešajte v mešalniku ali z možnarjem. Omaka je odlična za testenine ali kot namaz na kruhu. Za pripravo pesta pa samo dodajte še malo več oljčnega olja in uporabite za prelivanje testenin ali kot dip za sveže rezino kruha. Tako boste iz ostankov zelišč ustvarili slastno omako ali pesto, poleg tega pa boste prihranili denar in preprečili odpadke hrane. Win-win!
Chutney iz ostankov sadja
Imaš doma preveč zrelega sadja, ki ga ne moreš pravočasno porabiti? Ni problema! Iz teh ostankov sadja lahko pripraviš čudovit, sladko-kisli chutney, ki bo tvojim jedem dodal prav posebno noto. Potrebuješ le sadje (kot so jabolka, hruške, slive, breskve itd.), kis (jabolčni ali beli vinski kis), sladkor, sol, mlete začimbe (kot so cimet, klinčki, ingver) in nekaj vode. Vse sestavine zmešaj v loncu in na srednji temperaturi kuhaj približno eno uro, dokler se mešanica ne zgosti v lepljiv chutney. S tem receptom lahko pripraviš chutney po svojem okusu, hkrati pa porabiš presežek sadja in prihraniš denar. Chutney je odličen dodatek k mesu, siru, sendvičem in celo sladicam. Z izdelavo domačega chutneya ne le preprečuješ odpadke hrane, ampak tudi odkrivaš nove okuse in se igraš z različnimi kombinacijami sadja in začimb. Zdaj pa le pobrskaj po hladilniku in izkoristi vse, kar imaš na voljo za svoj okusen domač chutney! Še en praktičen način, kako prihraniti denar in preprečiti odpadke hrane.
DIY jušna osnova
Zakaj zapravljati denar za kupljeno jušno osnovo, ko pa jo lahko narediš kar sam? Za to potrebuješ samo nekaj zelenjave (korenje, čebulo, por itd.), sol, poper in vodo. Vse sestavine daj v lonec, prelij z vodo in kuhaj približno eno uro. Nato precedi jušno osnovo skozi cedilo in jo shranite v steklenem kozarcu. Jušni osnovi lahko dodate tudi različne začimbe ali zelišča, da dobite želen okus. To je odličen način za prihranek denarja, hkrati pa tudi za zmanjšanje odpadkov hrane. Poleg tega bo domača jušna osnova veliko bolj zdrava in okusnejša od kupljene različice. Uporabi jo lahko za pripravo juh, omak ali pa kar kot okusno vodo za kuhanje riža ali testenin. S tem trikom bo tvoja kuhinja vedno polna sveže domače jušne osnove! Poišči svoje najljubše recepte in začni z ustvarjanjem okusne jušne osnove kar doma. Tako bo tvoja kuhinja dišala po svežih, naravnih sestavinah, hkrati pa boš prihranil/-a denar in zmanjšal/-a odpadke hrane. Zdaj pa le pokaži svoje spretnosti v kuhinji in postani pravi gospod/-a malega budget-a! Tvoj želodec in denarnica ti bosta hvaležna.
Recepti so zato, da se kršijo!
V tem članku ste našli nekaj koristnih nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali kuhati kot pravi chef, da ne boste za naslednji obisk prijateljev najemali cateringa. Kuhanje mora biti zabavno, sproščujoče in kreativno doživetje, ne pa stresno sledenje receptom. Pomembno je, da razumeš osnovne principe kuhanja in se naučiš, kako okusi delujejo skupaj. Ne obupaj, če stvari ne gredo vedno po načrtu. Najpomembnejše je, da eksperimentiraš, se učiš iz napak in se ves čas izboljšuješ. Z uporabo mojih nasvetov boš hitro postal/a pravi kuharski mojster, ki kuha okusne in cenovno ugodne jedi. Torej, pusti strah za seboj, sprosti se in uživaj v kuhanju.